بازاریابی چریکی (Guerilla Marketing) چیست؟ انواع روش ها

بازاریابی چریکی نوعی خاص از شیوه بازاریابی است که در آن تلاش می شود تا با صرف کمترین هزینه و به کمک خلاقیت، ارتباط مؤثر، اثرگذاری ماندگار روی ذهن و تجربه مشتریان با یک برند بهترین نتیجه را بگیرند. این شیوه بازاریابی انواع مختلفی دارد که به آنها اشاره می کنیم.
Telegram
WhatsApp
Email
Print

آنچه در این مقاله میخوانید

منظور از بازاریابی چریکی (Guerilla Marketing) چیست؟

بازاریابی چریکی (Guerilla Marketing) اسم خود را از جنگ های چریکی گرفته که در آن برخلاف قاعده و با یکسری حرکات کاملا غافلگیرانه سعی در غلبه بر نیروهای مقابل دارد. در این شیوه بازاریابی نیز دقیقا شیوه کار همین است. که در آن یکسری فعالیت های غیر معمول بازاریابی با هزینه بسیار کم جهت جذب مشتری استفاده می شود.

در واقع در این شیوه بازاریابی که به آن بازاریابی پارتیزانی هم گفته می شود. هدف این است که تأثیرات مثبت و چشمگیر با حداقل هزینه اتفاق بیفتند. هر چقدر این شیوه ها غیر معمول تر باشند، جذابیت بیشتری برای مخاطب هدف شما خواهند داشت.

طبق گفته Levinson در کتاب خود، بازاریابی چریکی چندین وجه تمایز با سایر روش های بازاریابی دارد که عبارتند از

  • بجای هزینه کردن در فرآیند بازاریابی، در زمان، انرژی و قوه تخیل خود برای خلق فعالیت بازاریابی سرمایه گذاری می کنید
  • در این شیوه بجای اینکه نهایت ارتباط شما با مشتریان تا مرحله خرید باشد، حتی پس از آن هم ادامه دارد
  • در این استراتژی بجای اینکه تمام تلاش روی افزایش فروش باشد. روی برقراری ارتباط مؤثر و طولانی مدت که درآمدزایی آن به مراتب بیشتر است می باشد.
  • بجای اینکه به این نتیجه برسید که فقط تبلیغات می توانند به فروش کمک کنند. مطمئن می شوید که ترکیبی از شیوه های بازاریابی مؤثر عمل می کنند.

و مهمتر از همه اینکه هزینه پیاده سازی بازاریابی چریکی، بسیار کم است. به طور خلاصه پایه و اساس این شیوه بازاریابی روی خلاقیت، برقراری ارتباط و اثرگذاری قوی روی مشتریان به کمک شیوه های غیر معمول و متداول است.

بازاریابی چریکی، بازاریابی ویروسی، Guerilla Marketing

بازاریابی چریکی مک دونالد از نوع خیابانی

انواع بازاریابی چریکی

1- بازاریابی خیابانی (Street Marketing)

به این نوع شیوه، بازاریابی چریکی خارجی نیز گفته می شود که اخیرا لفظ خیابانی (Street Marketing) به آن داده اند چون در این شیوه از عناصر خیابانی برای تبلیغات استفاده می کنند مثل تبلیغات مک دونالد در سطح خیابان ها که از خلال های سیب زمینی داخل بسته بندی به جای خط کشی عابر پیاده استفاده کرد! قطعا شما هم باشید، ترغیبتان می کند که حتما چیزی بخورید.

2- بازاریابی محیطی (Ambient Marketing)

در این شیوه از بازاریابی چریکی تمام تلاش بر این است که محصول خود را به جای یک محصول دیگر برای تبلیغات استفاده کنند مثل قرار دادن ماکت بزرگ تیغ ژیلت بر روی چمن برای چمن زنی و تبلیغات حول تیز بودن بسیار زیاد تیغه های آن.

3- بازاریابی کمینی یا غافلگیرانه (Ambush Marketing)

این شیوه از بازاریابی فقط برای یک رویداد خاص در زمان مناسب استفاده می شود. تا تعداد مشتری و بازدیدکنندگان این رویدادها افزایش پیدا کند.

4- بازاریابی تجربی (Experiential Marketing)

به این نوع از بازاریابی چریکی، بازاریابی مشارکتی یا زنده (Live) هم گفته می شود. در این شیوه هدف این است که مخاطبین تجربه واقعی از محصول برند داشته باشند. مثل کاری که کارخانه EnergyX انجام داد که پس از هر مسابقه ورزشی با کامیون نوشابه جلوی درب خروجی ورزشگاه، نوشابه مجانی با کارت تخفیف برای خرید بین تماشاگران پخش می کرد.

5- بازاریابی ویروسی (Viral Marketing)

این نوع از بازاریابی چریکی، قبلا با نام های بازاریابی دهان به دهان (Word of Mouth) یا همهمه ای (Buzz Marketing) شناخته می شد چون مشابه الان شبکه های اجتماعی و فضای اینترنت در تبلیغ یک برند یا محصول قدرتمند و گسترده نبودند و بیشتر تبلیغات روی بیلبورد و در تلویزیون بود. که امروزه بخاطر شبکه های اجتماعی به بازاریابی ویروسی ( viral Marketing) معروف شده است.

دلیل این نامگذاری این است که مشابه با ویروس که سرعت انتقال و پخش بسیار بالایی دارد، بازاریابی با شبکه های اجتماعی توسط مخاطبین و مشتریان نیز سرعت بسیار بالایی داشته و در کمترین زمان بیشترین تعداد مخاطبین نسبت به یک برند آگاه می شوند.

جمع بندی مطالب

در بازاریابی چریکی از شیوه های غیر معمول و نامتعارف برای بازاریابی و افزایش آگاهی نسبت به برند و تبلیغات استفاده می شود. که با کمترین هزینه، بیشترین اثرگذاری را دارند و ارتباطات مؤثرتر و قویتری نیز شکل می گیرند. این شیوه در انواع مختلف وجود دارند. توجه داشته باشید که اگر این نوع کمپین بازاریابی را به دست شرکت خاصی می سپارید، مطمئن باشید که در این زمینه کاملا حرفه ای است. در غیر این صورت می تواند اثرات منفی پایداری روی ذهن مشتریان بگذارد.

بازاریابی چریکی، بازاریابی ویروسی، Guerilla Marketing

بازاریابی چریکی روی خلاقیت، ایده پردازی، صرف هزینه کم ولی با اثرگذاری زیاد و ماندگار تمرکز دارد

منابع

  1. https://moosend.com/blog/guerilla-marketing-ideas
  2. https://www.oberlo.com/blog/guerrilla-marketing
  3. https://www.janbaskdigitaldesign.com/blogs/guerrilla-marketing
  4. https://blog.hubspot.com/marketing/guerilla-marketing-examples

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *